Nastavitve piškotkov
Aktualno
Degustacije
Za degustacije imamo na voljo 25 sedežev. Degustacije so možne po predhodni rezervaciji na tel. št.: 00386 (0)41 329 429, 00386 (0)41 632 242.
 
Zlata medalja Split 2010
V mesecu februarju 2010 smo prejeli zlato medaljo na sejmu GAST 2010 v Splitu za Chardonnay suhi jagodni izbor 2007.
 

 
Poreklo  Šipona ni zanesljivo dokazano. Legenda pravi, da izhaja iz časov Napoleona, ko je za vino te sorte rekel » SI BON » kar naj bi ljudje razumeli ŠIPON.

Zrel grozd je srednje velik, valjaste oblike z podolgovatimi jagodami, zelenkasto rumene do zlato rumene barve.

Na najboljših legah Ljutomersko ormoških goric v ugodnih letinah z malo padavin in topli suhi jeseni daje vrhunske kakovosti. Z pravilno obremenitvijo trte daje vina s sortno značilnostjo zeleno rumene barve.

Šipon je sorta primerna tudi za predikatna vina; pozna trgatev, izbor, jagodni izbor, ledeno vino in suhi jagodni izbor. Pridelava posebnih kakovosti je odvisna od zdravstvenega stanja grozdja.

Šipon ledeno vino prestige –  vino bogato z ekstraktom,  oljnato tekoče z usklajenim alkoholom in kislino. Značilna aroma ostane dolgo v ustih. Dozorelo v svežih hrastovih sodih, ki so iz avtohtonega slovenskega hrasta, volumna 290 litrov. Vino v njih zori 12 mesecev.

Šipon suhi jagodni izbor - grozdje letnika 2006 je bilo namenjeno za ledeno trgatev. Minilo je leto 2006 in polovica januarja 2007, zime pa ni bilo. Maksimalno posušeno grozdje na trsu je bilo potrebno obrati. Odločili smo se 17. Januarja za trgatev suhega jagodnega izbora. Z obranih 1800 trsov smo iztisnili 270 litrov žlahtne tekočine, ki je ob iztekanju izpod stiskalnice nemo polnila korito saj ji gostota ob petsto gramih sladkorja na liter ni dovolila žuborenja in penjenja.

Dolgotrajna fermentacija 8 mesecev v hrastovem sodu ga je oplemenitila in obogatila. Odležanje v steklenicah mu je dodalo plemenitost in zvišanost v veliko posebnost.

Že na prvem ocenjevanju je vino prejelo 19,70 od 20 možnih točk, dvakrat je bilo okronano z nazivom šampion ocenjevanja. Na najprestižnejšem ocenjevanju v Londonu 2009 je prejelo srebrno medaljo.

Vonj botritisa, posušene jagode, suhe fige, rahla karamela in jantarna barva dajejo v ustih popolno harmonijo. Lepo vino za lepe nepozabne trenutke.